• 11 Temmuz 2024 Perşembe

GENEL BAŞKAN OKUMUŞ,  PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU TOPLANTISINDA PÜİS’İN ÖNERİLERİNİ İLETTİ

Dün toplanan Plan ve Bütçe Komisyonunda “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmelerine katılan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununda değişiklik yapılmasını öngören 12. Maddesine ilişkin PÜİS’in görüş ve önerilerini iletti.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan ve Üyelerine 12. Maddeye ilişkin görüş ve önerilerini aktarmadan önce İstanbul bayilerinin yaşadığı mağduriyeti dile getiren Genel Başkan İmran Okumuş, bayilerin karlarının yarısının kredi kartı komisyonuna, kalan diğer yarısının önemli bir kısmının nakliye ücretlerine gittiğini söyleyerek, bayilerin zaten çok düşük olan kar marjının kalan 4’te 1’i ile faaliyetini sürdüremediğini, bayilerin yaşadığı bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Görüşülmekte olan kanun teklifinin 12. Maddesi ile ilgili görüşlerini dile getiren PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, sektördeki vergi kaçakçılığının önlenmesinin en etkili yolunun akaryakıt ürünlerinden alınan KDV’nin ÖTV’ye eklenmesi olduğunu söyledi.

Kullanıcı depolarına lisans ve otomasyon zorunluluğu getirilerek uçtan uca takip sisteminin devreye alınmasının vergi kaçakçılığının önlenmesinde etkili bir yol olacağını ifade eden PÜİS Genel Başkanı Okumuş, kullanıcı depolarının yasal olarak 3. Sınıf İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alma zorunluluğu bulunduğunu, ancak çoğu deponun ruhsatı olmadığını söyleyerek gerekli denetimlerin yapılarak tüm depolara ruhsat alınmasının sağlanmasının mal ve can güvenliği kadar, sürdürülebilir bir çevre için de önemli olduğunu dile getirdi.

Genel Başkan İmran Okumuş, kullanıcıların araç parklarına ve kullanım ihtiyaçlarına göre tüketim kapasitesi belirlenerek bu kapasitenin üzerinde o kullanıcıya satış yapılmaması ve belli tonajın üzerinde tüketimi olan kullanıcıların mercek altına alınmasının da etkili bir önlem olacağına dikkat çekti.

5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu uyarınca yıllık tüketimi 5000 tonun altındaki kullanıcılara dağıtıcıların kendi işlettikleri akaryakıt bayileri üzerinden satış yapamayacakları hüküm altına alınmasına rağmen, uygulamada dağıtım şirketleri kanunun bu maddesini uygulamadıkları ve kendi işlettikleri akaryakıt bayileri üzerinden yıllık tüketimi 5000 tonun altında olan kullanıcılara da akaryakıt pazarladıklarına dikkat çeken Genel Başkan İmran Okumuş, bunun önlenmesi için ilgili kurumun gerekli denetimleri yapması gerektiğini ifade etti.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, kullanıcı depolarına İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alma zorunluluğuna yönelik EPDK’nın Kurul Kararı ile bir düzenleme yapıp yapamayacağını toplantıya katılan EPDK yetkililerine sorarak, böyle bir düzenleme yapılabiliyorsa, EPDK’nı bu çalışmayı yapmasını talep etti.

KANUN TEKLİFİNDEKİ 12. MADDE KABUL EDİLDİ

Plan ve Bütçe Komisyonunda “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 12. Maddesi ile 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 9’uncu maddesinin yedinci fıkrasının aşağıdaki şekilde değiştirilmesi oy çokluğuyla kabul edildi:

“Yeterli depolama ve kendi araçlarına akaryakıt ikmal kapasitesine sahip olmaları ve akaryakıtı kendi ihtiyaçları için kullanmaları şartıyla; kamu kurum ve kuruluşlarına, fabrika, şantiye, maden veva taş ocaklarına yapılan teslimler hariç, araçlara yapılacak akaryakıt ikmali bayilik lisansı ve yeterli donanımı olan akaryakıt istasyonları dışında yapılamaz. Akaryakıt istasyonu dışında yapılacak akaryakıt teslimlerinde akaryakıtın alıcı deposuna taşınması veya taşıttırılması bayilik lisansına sahip satıcı tarafından gerçekleştirilir.”

 ALICI DEPOLARINA AKARYAKIT TESLİMATINI SADECE BAYİLER YAPABİLECEK

Yapılan değişiklik ile akaryakıt istasyonu dışında yapılacak akaryakıt teslimlerinde akaryakıtın alıcı deposuna taşınması veya taşıttırılması sadece bayiler tarafından yapılabilecek. Bayiler dışında hiç kimse tankerle alıcı deposuna akaryakıt teslimatı yapamayacak.

Maddenin yürürlük tarihi 1.1.2025 olacak.