PÜİS GENEL BAŞKANI OKUMUŞ’TAN BİR DİZİ ZİYARET
PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, güncel sorunlara ilişkin taleplerini iletmek amacıyla Ankara’da bir dizi ziyarette bulundu.
Gelir İdaresi Başkanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleşen ziyaretlerde Genel Başkan Okumuş, başta kar marjları, teminat uygulaması, yeni nesil yazarkasalar, dış satışlar olmak üzere bayinin gündemindeki sorunlara ilişkin PÜİS’in çözüm önerilerini dile getirdi.
Yaptığı ziyaretlerde, sektörün kurtuluşunun KDV’nin ÖTV’ye eklenmesiyle mümkün olacağını dile getiren Genel Başkan İmran Okumuş, KDV’nin ÖTV’ye eklenmesi talebini bir kez daha iletti.
Ziyaretler sonrasında akaryakıt fiyatlarına ilişkin de bir değerlendirme yapan Genel Başkan İmran Okumuş, şunları söyledi:
“Son günlerde akaryakıt fiyatlarında yaşanan indirimler tüketiciler kadar, akaryakıt bayilerini de memnun ediyor.
Nisan ayında motorinde 1 lira 36 kuruş indirim, 67 kuruş ise fiyat artışı oldu.
Benzinde ise 2 lira 11 kuruş indirim, 1 lira 12 kuruş fiyat artışı oldu.
Motorinde dün gece 1 lira 30 kuruş indirim oldu. Bu geceden geçerli olmak üzere ise 49 kuruş indirim olacak.
Yani Mayıs ayının ilk haftasında motorinde toplamda 1 lira 79 kuruş indirim yaşanmış olacak.
Benzinde de yüksek miktarda bir indirim bekliyoruz.
Dileğimiz akaryakıt fiyatlarında indirimlerin bu şekilde devam etmesidir.
Çünkü akaryakıt fiyatları her arttığında bizim de işletme sermayesi ihtiyacımız artıyor. Bu ihtiyacımızı karşılamak için bankalardan yüksek faizli kredi almak zorunda kalıyoruz. Kar marjımız zaten çok düşük. Kredi kullandığımızda karımızın önemli bir kısmını bankalara veriyoruz.
Bayilerin finansman giderlerinin yanı sıra, bankalara ödemek zorunda kaldıkları kredi kartı komisyonları, nakliye ücretleri, yüksek enerji bedelleri, ek istihdam yükleri ve 3 vardiya çalıştırmak zorunda olduğu personel giderleri var. Bayiler mevcut kar payları, bu giderleri başa baş karşılıyor, bazı aylarda da zararına çalışmak zorunda kalıyorlar.
Bizim talebimiz bayilerin bu maliyetlerinin gerçekçi olarak hesaplanması ve bu maliyetlere göre şu anda maktu olan kar payı yerine yüzdesel bir kar payı verilmesidir. Daha önce de dile getirdiğimiz bu talebimizi bu vesileyle bir kez daha kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz.”